fbpx

Te is szereted a kotyogóst? Megsúgjuk most Neked, hogy hogyan készíts igazán finom kotyogós kávét otthon!

Gyanítom, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki gyermek-, és tinédzser évei során arra kelt hétvégente, hogy a szülei reggelente egy jó kis égett szagú és igen hangos kotyogóssal indították a napot, lehetőleg minél korábban és hangosabban, mert legalább annál hamarabb felkeltem….

Emiatt én sokáig nem szerettem a kávét, mert bizony hosszú-hosszú évekig csak az égetett kotyogós volt az egyetlen, amit ismertem és hát nem csoda, hogy nem voltam nagy kávéivó…

Biztos Ti is láttátok már, hogy hogy készül a hagyományos háztartásokban egy kotyogós. Alsó tartályt csap alá tartjuk, mehet bele a hideg víz, rá a darált kávé tartó, majd jól teletömik darált kávéval, akár 3x is lenyomva a kávét, hogy minél több férjen bele. Majd a tűzre rakva addig hagyták, amíg a sípolás már csak a kutyák fülét bántotta, de azt nagyon.

Na, ez a probléma a kotyogós kávéval, illetve az elkészítésével és nem magával a kotyogóssal.

Most megsúgunk Nektek néhány egyszerű, ám annál nagyszerűbb tippet, amivel finom kotyogóst szürcsölhetsz otthonod melegében.

🚰 Csapvíz helyett használj szűrt vizet és forrald fel, ugyanis minél kevesebb energia kell a felmelegítéshez, annál kevésbé fogjuk a kávépogácsát, valamint a benne lévő tömítőgyűrűt égetni és ezáltal jobb ízhatást érhetünk el.

☕ A szemes/darált kávé minősége természetesen nagyon fontos. Vásárolj kispörkölőktől, illetve speciality kávézókban árult, minél frissebb, 100% arabika kávét, amely a Te ízlésednek leginkább megfelel. Ha van otthon kézi őrlőd, jobb, ha frissen őrlöd meg a napi adagot és szemes kávét veszel, a darált kávé helyett.

⚖️ Törekedjünk arra, hogy megtaláljuk a kávé és víz arányának egyensúlyát és ha megtaláltuk azt, ami az ízvilágunknak megfelel, akkor tartsuk magunkat ahhoz. Kiindulópontnak egy arány, amit például egy 2 személyes Bialetti kotyogós kávéfőzőnél ajánlani szoktak 14g kávé + 80 ml víz

♨️ Ne tömörítsük a kávét!!! Tartsuk a fenti arányokat és ne akarjunk minél többet belegyömöszkölni. Minél jobban teletömjük a kotyogósunkat kávéval, annál kevesebb helyet hagyunk a kávéőrleménynek, hogy amikor nedvesség éri, megdagadjon, ezáltal eltömítve a helyet és a folyadék nem tud optimálisan átfutni a kávépogácsán.

🔥. Gáztűzhely esetében törekedjünk arra, hogy a láng ne a kotyogós oldalát, hanem csak az alját érje. A fém ugyanis felvezeti a hőt a középső részre, ahol a kávéőrlemény van és megégetheti azt, ezáltal szintén egy keserű ízű ital fog keletkezhet.

Amikor a kotyogós elkezd kifolyni, kapcsoljuk le alatta a tüzet, így valóban kotyogni és nem sípolni fog a kávéfőzőnk. Ebben az esetben fog optimálisan elkészülni a kávé.

És végül egy kis extra javaslat! Az Aeropress kávékészítő egyik kelléke az aeropress filterpapír, amely a kotyogósnál is nagyon hasznos lehet. Mérete pont alkalmas arra, hogy a kávépogácsa tetejére helyezzük. Miután kimértük és belehelyeztük a kávéőrleményt tartójába, tegyünk egy benedvesített aeropress filterpapírt a tetejére, majd utána zárjuk rá a fenti részt. Ez szintén segít abban, hogy egy kellemesebb ízű kávéitalt kapjunk.

Jó kísérletezgetést és szívesen várom a visszajelzéseket, kommenteljetek bátran.

No Comments

Post a Comment