fbpx

Mi is az a Flat White?!

Sok a tévhit a flat white kávéitallal kapcsolaban, a legelterjedtebb, hogy ez egy kávé ‘ízében erősebb’ tejes ital üvegpohárban. Egy ital azonban nem attól lesz valami, hogy milyen pohárban szolgálják fel.

A mi filozófiánk és szaktudásunk szerint a flat white, egy eredetileg Ausztráliából származó, kis cappuccinos csészében/pohárban (6oz) elkészített dupla eszpresszó, felöntve gőzölt tejjel, melyen egy vékony! habréteg – és ez itt a kulcsa az italnak – van, és latte art motívum fedezhető fel rajta. A neve is arra utal – flat-, hogy vékony, ‘lapos’ réteg tejhab/krém. Az üvegpohár azért elterjedtebb, hogy így látható legyen, milyen vékony a habréteg a tetején. Míg egy cafe latten/latte italon a habréteg bő egy ujjnyi szokott lenni, a flat whiteon ez általában fél ujjnyi, maximum 0,5 cm vastagságú, ha jól van elkészítve!

A tej mennyisége helyenként eltérő, attól függően, hogy milyen méretű csészében szolgálják fel, a mi véleményünk szerint a legjobb kombinációt és az eredeti flat white ízt, a 6oz csésze mérettel nyerhetjük el. Azonban a nagyobb, kommersz kávé franchise üzletekben kapható flat white-ként ‘csúfolt’ ital, 3-5 dl-es kiszerelésben is megtalálható. Sajnos ezeket aligha nevezhetjük igazi flat whitenak, általában kisebb specality és újhullámos kávézókban található meg a helyes módon elkészítve, de ott is lehetnek kisebb eltérések.

No Comments

Post a Comment